A tervezettnek megfelelően fejeződött be a minőségi szolgáltatásfejlesztés és bővítés a Barátság Szállóban. Az elmúlt 15 évben a hotel vezetősége tudatos fejlesztésekkel jutott el a jelenlegi szintre. A szálloda több mint 65 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a költséget 45 százalékának fedezésére. A projekt tartalmazta valamennyi szoba felújítását és például a liftekbe is új bútorzat került. A mozgáskorlátozottak igényeihez igazodva a földszinten három szobát is kialakítottak. Megújult a szállodai hall is. Új lobby bárt és gyermekjátszót építettek. S miután a hotel teljes egészében nemdohányzó, kialakítottak egy szivarszobát is.

Soós Sándor ügyvezető igazgató az avatáson elmondta: a Luximpex Kft. az elmúlt 15 évben 14 nyertes pályázaton 300 millió forint támogatási összeget nyert el. A fejlesztések összege pályázati támogatásokkal együtt 1,2 milliárd forint. Az igazgató hangsúlyozta: számokra a legfontosabb továbbra is az, hogy a szálloda méltó maradjon a nevéhez. Erre meg is van minden esélyük, hiszen az idő eddig igazolta a törekvéseiket. A Barátság 2006-ban Magyar Turizmus Minőség díjat nyert el, melyet 2010-ben sikeresen védett meg. A hotel emellett Idősbarát szálloda, Fehér Lilion és Zöld Szálloda díjjal is büszkélkedhet.

Az átadást kerti kerti parti követte, melynek kezdeteként Kocsis Róbert, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés alelnöke is kifejezte elismerését a fejlesztések iránt. Az ünnepi műsort pedig városunk művelődési központjában mazsorettesei és az Aqua Dance szonkronúszó csapat tagjai adták.