Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a Kossuth Rádiónak elmondta, hogy a bizottság a találkozón 150 millió eurós uniós költségvetési keretre tett javaslatot, de ha indokolt, akkor ez az összeg tovább emelkedhet. A pontos számokat a napokban hozzák nyilvánosságra.

Heteken belül kompenzálja az unió azokat a gazdákat, akik a németországi hasmenésjárvány okozta pánik miatt nem tudták zöldségtermékeiket eladni. Fazekas Sándor, az EU Mezőgazdasági Tanácsának soros elnöke által összehívott rendkívüli agrárminiszteri találkozón arról is döntöttek, hogy az unió közös költségvetéséből a kieső árbevétel legalább 30 százalékát megtérítik.

A rendkívül feszült hangulatú, ötórás ülésen arra kerestek megoldást, hogy a németországi coli fertőzés után hogyan lehetne kártalanítani a piacukat vesztett termelőket. A nehezen mederben tartható vita végül kedvező eredménnyel zárult, az agrártanács elfogadta, hogy a gazdákat kártalanítani kell. A következő döntés, hogy ez a gazdák lehető legtágabb körét érintse, akár az őstermelőket is – hangsúlyozta Fazekas Sándor a Hajnal-tájban.

A kártérítés mértéke a bizottsági javaslat szerint a 2007-2010 közötti átlagos zöldségértékesítési árak harminc százaléka lenne. Azért ezt az időszakot vették alapul, mert ekkor a tavalyihoz képest magasabbak voltak az uniós piacon az átadási árak, tehát ezzel is egy kicsit jobban járnak a termelők. Több tagállam, köztük Magyarország azonban ezt is kevesellte. Dacian Cioloş mezőgazdasági biztos most néhány nap türelmi időt kért, hiszen más uniós szervezetekkel is egyeztetnie kell, és az anyagi forrásokat is át kell tekinteni, a végleges számokat így valószínűleg csak néhány nap után ismerhetjük meg.

Arról még vitatkoznak a döntéshozók, hogy kártalanítás csak az uborka-, paradicsom- és salátatermékekre vonatkozzék-e, vagy más zöldségfélékre is. Fazekas Sándor szerint most úgy tűnik, jó esély van arra, hogy bővüljön ez a kör, sőt még egyes gyümölcsök is belekerülhetnek a támogatott áruk közé. A vidékfejlesztési miniszter a hazai helyzetet elemezve elmondta, felelőtlenség még számokat mondani a magyar gazdák kárairól, a kárfelméréssel meg kell várni a válságos időszak végét. Ugyanakkor sietett megismételni: a hazai áru biztonságos, egészséges és finom.

Fazekas Sándor ismét felszólította a feldolgozókat, a vendéglátósokat, az iskolai és önkormányzati konyhaüzemeltetőket, hogy vásárolják fel a termést az uborkatermelőktől, és juttassák el a fogyasztókhoz. A miniszter kérte az önkormányzatokat, hogy vizsgálják meg, miként lehet ideiglenes árusítóhelyeket biztosítani a zöldségtermelőknek, hogy az élelmiszert el tudják adni.

(Forrás: Kossuth Rádió, Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)