Az ÚSZT Vállalkozásfejlesztési Programja keretében eddig elérhető támogatási lehetőségek főként a vállalkozások technológiai, információ-technológiai fejlesztéséhez, munkavállalóik képzéséhez biztosítanak vissza nem térítendő támogatást.

Jelenleg a legnagyobb érdeklődés a „Mikro-kis és középvállalkozások technológiai fejlesztése” elnevezésű pályázatot kíséri, melyre eddig több mint 800 vállalkozás nyújtott be 9 és fél Mrd Ft-ot meghaladó értékű támogatási igényt. A pályázat népszerűségét egyrészt a támogatható fejlesztések pontos lehatárolása adja – a 200.000 Ft-nál nagyobb értékű új gépek, berendezések és a 30.000 Ft-nál nagyobb értékű számítástechnikai eszközök, szoftverek, másrészt a támogatás-igénylés egyszerűsített módja is. Amennyiben mind a vállalkozás, mind pedig a beszerzendő eszközök megfelelnek a pályázati kiírásnak, a támogatás szinte garantált – nyilatkozta a szakértő.

Az eddig meghirdetett pályázatok azonban csak szigorú keretek között, vagy egyáltalán nem támogatták a vállalkozások infrastrukturális fejlesztéseit, mely a kkv-k vezetői szerint a fejlődés záloga lehet. Rövidesen azonban ez elől is elhárulhat az akadály. Megjelentek a tavaly és tavalyelőtt is rendkívüli népszerűségnek örvendő ”Telephelyfejlesztés” pályázati kiírás tervezetei, melyek kifejezetten a termelő kapacitás fejlesztéséhez szükséges új épület létesítését, a meglévő felújítását, bővítését célozzák. A kiírás az eddigi pályázatokhoz, és a kormány terveihez igazodva a támogatást új munkahelyek létesítéséhez köti: minél magasabb a vállalkozásnál a projekt eredményeképpen felvett új munkavállalók száma, annál több pontot kap a bírálat során, így jelentősen megnő az esélye, hogy a 10-100 Mft közötti támogatásból kivegye a részét. Emellett nemsokára megjelennek a „Vállalati folyamatmenedzsment és elektronikus kereskedelem támogatása, valamint a „Környezeti célú fejlesztések” megnevezésű pályázati kiírások is. Előbbivel a vállalkozások az ún. vállalat-irányítási rendszerek bevezetéséhez és az elektronikus kereskedelem kialakításához igényelhetnek támogatást, minél inkább átláthatóvá téve folyamataikat és láthatóvá téve vállalkozásukat és termékeiket a világhálón. Utóbbival olyan technológiai fejlesztésekre kerülhet sor a cégeknél, mellyel esélyük nyílik csökkenteni károsanyag-kibocsájtásukat, veszélyesanyag-felhasználásukat, így segítve a környezet védelmét, fenntarthatóságát.

A fentiekben röviden ismertetett pályázati lehetőségekről bővebb információ a www.uniotendereuropa.hu honlapon, vagy a 06-27-547-860-as infóvonalon kapható.