Szilágyi Gábor, a HNP igazgatója elmondta: az első pályázati fordulóban a négy projekt terveinek elkészítésére 147 millió forint támogatást kaptak a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) pályázatán. A 100 százalékos támogatottságú, 2012 nyarán kezdődő beruházásokat 85 százalékban az Európai Unió, 15 százalékban a magyar állam finanszírozza – tette hozzá az igazgató.
– A legnagyobb volumenű, egymilliárd forintos beruházás a Hortobágy folyó és vízrendszere ökológiai célú vízutánpótlásának megoldása lesz – mutatott rá Szilágyi Gábor. A részletekről elmondta: fenékküszöbök és egyéb vízvisszatartó műtárgyak építésével helyreállítják a folyó és a pusztai vizes élőhelyek kapcsolatát.
– Egy másik projekt megvalósításával visszaszorítják a tájidegen, rendkívül elszaporodott növényzetet, míg egy harmadikkal rehabilitálják az úgynevezett kisvíztereket a pusztán – sorolta a HNP igazgatója.
–  A negyedik projekt keretében 21 kilométer középfeszültségű légvezetéket cserélnek le földkábelre, 629 kilométer légkábelen pedig szigetelő papucsokat helyeznek el. Ugyancsak a madarak védelme érdekében a légvezetékeken 2.300 darab, éjjel-nappal működőképes riasztó prizmákat is elhelyeznek.
Az elmúlt években 81 kilométer légvezetéket cseréltek le fölkábelre a HNP területén, jelenleg további 25 kilométer vezeték kiváltása folyik, a most elnyert projekt pedig további 21 kilométer légkábel cseréjét teszi lehetővé.
– Ez rendkívül költséges munkafolyamat: egy kilométer légvezeték földi kábellel való kiváltása 15 millió forintba kerül – tette hozzá a HNP igazgatója.

Forrás: MTI